Web
Analytics

Hou jij ook zo van reizen? Vind jij het ook geweldig om steeds weer nieuwe plekken te ontdekken? Maar wat zou er gebeuren als je in een ander land bent en je raakt verliefd? Verliefd op het land, verliefd op de mensen, verliefd op de cultuur en de gebruiken. Wat als je zó verliefd wordt op een land dat je er zou willen wonen? Besluit je dan om jouw leven in Nederland achter je te laten?

Er zijn waarschijnlijk mensen die zich hier helemaal niets bij kunnen voorstellen of die hier nog nooit bij hebben stilgestaan. Maar er zijn ook heel veel mensen die al jaren dromen om te gaan emigreren of om bijvoorbeeld voor een bepaalde periode in het buitenland te gaan wonen of werken.

De afgelopen maanden sprak ik veel vrouwen die op verschillende manieren het avontuur zijn aangegaan in het buitenland. Het kan zijn dat zij zijn geëmigreerd of dat zij voor een jaar ergens zijn gaan wonen en werken. Ook zijn er dames die als Digital Nomad de wereld rondreizen en ondertussen leven van een online business. Deze interviews leveren altijd leuke verhalen op en je kunt deze allemaal teruglezen op mijn website.

In dit artikel deel ik een aantal tips die jou misschien verder kunnen helpen als je ervan droomt om te emigreren!
Dit zijn de antwoorden op veel gestelde vragen rondom dit onderwerp.

  1. Ga het gewoon proberen

Als je ervan droomt om voor een tijdje, of misschien wel voor altijd, in het buitenland te gaan wonen, is de belangrijkste tip: ga het gewoon doen! Veel mensen blijven eindeloos twijfelen en zichzelf afvragen of een bestaan in het buitenland iets voor hen zou zijn. Begrijpelijk, want het is best spannend om je leven zoals het nu is (voorlopig) achter te laten, maar als er iets van binnen zegt dat je dit heel graag een keer wilt doen… doe het dan ook gewoon!

Je kunt ook eerst een keer gaan ‘proefwonen’. Ga bijvoorbeeld een paar weken op vakantie naar het land van jouw dromen en simuleer hoe het is als je daar zou wonen. Ga boodschappen doen, op zoek naar woonruimte of naar een baan. Probeer het leven daar je zo realistisch mogelijk voor te stellen. En als je besluit om te vertrekken naar het buitenland, hoeft dit natuurlijk geen besluit voor altijd te zijn. Je kunt altijd nog terugkeren naar Nederland als het je toch een beetje tegenvalt of als je de pindakaas en hagelslag mist. 😉

2 Weet wat je allemaal moet regelen

Verdiep je van te voren goed in alle zaken die geregeld moeten worden rondom emigratie. Denk aan zaken als belastingen, het regelen van een verblijfsvergunning, het in- en uitschrijven en bekijk per land aan welke regeltjes je moet voldoen. Zorg dat je je zaakjes goed regelt, want daar wil je later geen gedoe mee krijgen.

3 Probeer zo snel mogelijk te integreren

Probeer zo snel mogelijk contact te leggen met de locals. Schrijf je in bij een lokale vereniging, doe mee met een groepsport en ga eens op bezoek bij je buren. Dit is de beste manier om zo snel mogelijk te integreren in de samenleving. Daarnaast is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de taal van het betreffende land leert spreken. Dat maakt het veel gemakkelijker om met elkaar te communiceren.

4 Houd contact met Nederland

Houd contact met je familie en vrienden in Nederland. Tegenwoordig is dat natuurlijk een stuk gemakkelijker door het gebruik van internet. Je kunt bijvoorbeeld WhatsAppen, e-mailen en Skypen. Het is natuurlijk ook superleuk als jouw familie en vrienden bij jou langskomen. Maar vergeet ook zelf niet af en toe een tripje terug naar Nederland te boeken. Het contact met Nederland blijft belangrijk, vooral als je je een beetje eenzaam voelt. Daarnaast is het ook niet handig om alle banden met Nederland te breken, want dit maakt het extra lastig als je later besluit om toch weer terug te keren. 

5 Wees realistisch

Stel je een leven in het buitenland niet al te rooskleurig voor. Natuurlijk zijn er een heleboel voordelen aan het verhuizen naar een ander land. Misschien dat je in een land wilt gaan wonen waar het bijna altijd mooi weer is en waar je het weekend lekker naar het strand kunt. Maar realiseer je dat het leven daar na een tijdje ook ‘gewoon’ gaat worden. Het is (in de meeste gevallen) geen eeuwigdurende vakantie, dus moet je er ook voor gaan zorgen dat je geld gaat verdienen en dat je een dak boven je hoofd hebt. Dat betekent dat je ook gewoon moet gaan werken, dat je boodschappen gaat doen en dat je je huis moet schoonmaken.

Dus, volg je droom, laat je goed informeren, ga op onderzoek uit, leg contacten en ga het gewoon proberen!

Heb je vragen over een bepaalde bestemming waar je eventueel wel zou willen gaan wonen? Je kunt mij altijd een berichtje sturen! Wellicht kan ik je in contact brengen met iemand die daar nu woont en die je van alles kan vertellen.

Heb jij een droom om in het buitenland te gaan wonen of werken? Of past de levensstijl van een digital nomad wel bij jou?
Deel jouw droom in de reacties hieronder!

Liefs,
Kim

 

 

Hi, ik ben Kim van Ontdek je bestemming.

Met Ontdek je bestemming wil ik zoveel mogelijk mensen inspireren om vaker de dagelijkse sleur achter zich te laten en een nieuw stukje van de wereld te ontdekken! Dat hoeft niet altijd per se met een vliegtuig naar de andere kant van de wereld. Ook dicht bij huis zijn er genoeg plekken te vinden waar je even tot rust kunt komen en kunt genieten van natuur en cultuur. Zo kun je even ontsnappen aan alle verantwoordelijkheden en echt even tijd aan jezelf besteden. Op de website van Ontdek je bestemming vind je veel tips, verhalen en informatie over de meest prachtige bestemmingen op de wereld. Ook vind je hier een webshop met allerlei handige en leuke producten die handig en leuk zijn voor, tijdens of na je reis.